Databases: een ruime selectie

Version imprimableVersion imprimable

er zijn maar weinig toepassingen te bedenken waarvoor er meer open source software beschikbaar is dan voor database-systemen. MySQL doet bij de meeste informatici wel een belletje rinkelen, maar dit pakket is lang niet het enige. We zetten de belangrijkste projecten even op een rijtje...

MySQL of PostgreSQL ?

De bekendste open source databases zijn ongetwijfeld MySQL en PostgreSQL: doordat ze vlotjes draaien op bescheiden hardware, en daarbij prima ondersteund worden door PHP, vind je ze vaak terug in allerlei webtoepassingen.

Traditioneel concentreert MySQL zich wel wat meer op pure snelheid, terwijl PostgreSQL eerder oog heeft voor "enterprise" functionaliteiten zoals stored procedures en triggers, maar de laatste tijd groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe. Ze draaien dan ook allebei op Windows en Linux, zijn overvloedig gedocumenteerd en hebben drivers (JDBC, ODBC en .NET) zat.

Tussen haakjes, de firma achter MySQL heeft nog andere gratis software in de aanbieding staan: MaxDB, voordien bekend als ADABAS, oftewel de database achter SAP...

Klein maar krachtig

Het hoeven niet altijd schijfverslindende servers te zijn, voor sommige applicaties kan de database niet klein genoeg zijn. C-programmeurs kunnen dan met SQLite aan de slag, een library van amper 250 KB die ondermeer gebruikt wordt in de Firefox browser en het GSM-besturingssysteem Symbian.

In het Java-kamp vinden we HSQLDB, H2 en Apache Derby terug. Alledrie kunnen ze zonder installatie als mini-server fungeren of binnen een applicatie draaien: zo wordt HSQLDB bijvoorbeeld gebruikt door de bekende kantoortoepassing OpenOffice en wordt Derby actief door Sun gepromoot, al is het laatste pakket eigenlijk een kind van vele vaders (achtereenvolgens Cloudscape, Informix en IBM)

Meer dan SQL alleen

Je zou haast vergeten dat er naast de klassieke relationele databases nog andere benaderingen mogelijk zijn...

Zo kocht Oracle onlangs Sleepycat over, de firma die het superbetrouwbare Berkeley DB commercialiseerde. Deze library kan op zichzelf gebruikt worden als eenvoudig key/value systeem, maar daarnaast heeft deze engine ook z'n weg gevonden in allerlei toepassingen zoals Berkeley DB XML, Subversion en - jawel - MySQL...

db4o komt dan weer met een object-database op de markt - beschikbaar voor zowel Java als .NET - terwijl Python-fans zich kunnen uitleven met ZopeDB.

Buiten categorie

En dan zijn er nog de kleppers die zich niet in een hokje laten stoppen.

OpenLink biedt sinds kort een open source versie van Virtuoso aan, een hybride relationele-object database met ingebouwde web/application server en ondersteuning voor Java en .NET procedures. Naast de gewone tabelgegevens kan je er ook XML, RDF of ongeformateerde tekst in kwijt, je kan er dynamische ASP.NET of PHP pagina's mee serveren en zelfs complexe webservices op bouwen.

MonetDB heeft geen ingebouwde webserver, maar is dan weer bijzonder snel in allerlei data mining, multimedia- en OLAP-toepassingen. Volgens de makers is hiervoor - in tegenstelling tot andere systemen - geen eindeloos gesleutel aan allerlei instellingen nodig, een groot deel van de optimalisaties gebeurt namelijk automatisch.

Alternatieven

Toch niet geheel overtuigd ? Door het succes van deze gratis pakketten, hebben ook klassieke reuzen als Oracle, Sybase en Microsoft een gratis "light" versie van hun database op de markt gebracht. Gezonde concurrentie, zeg maar.