Le blog de rovin

42 stemmen over open overheid

Het Catalaanse innovatienetwerk XIP heeft een boek samengesteld, dat bestaat uit een 40-tal artikels in verband met open data en open overheid. De artikels werden geschreven door verschillende auteurs die bekend zijn met e-government. Het (Catalaanse) werk is gratis te downloaden, tegen de zomer zal het boek ook vertaald worden naar het Spaans en het Engels.

OpenFed Drupal distributie

Fedict laat momenteel een Drupal 7 distributie ontwikkelen, OpenFed genaamd, die overheidsdiensten moet toelaten om snel websites op te zetten. De nadruk ligt op ondersteuning voor meertalige websites, geavanceerd zoeken via Solr en een reeks voorgedefinieerde content types.

Extremadura gaat voor Linux

De Spaanse regio Extremadura gaat dit jaar 40.000 PC's migreren naar een open source desktop omgeving, wat het meteen het tweede grootste project in z'n soort maakt in Europa, na het project van de Franse Gendarmerie om 90.000 PC's te migreren. De Linux omgeving zal onder andere een open source office suite en email software bevatten.

Guide des logiciels libres (Ville de Lille)

(source: NetPublic.fr): "A l’occasion de Libre en Fête 2013, les animateurs multimédia des EPN Cyber-Espaces de la Ville de Lille ont réalisé et publient le guide des 27 logiciels libres indispensables au quotidien ; ce dossier est téléchargeable en pdf."

UK geeft voorrang aan open source

In de nieuwe Government Service Design Manual geeft de Engelse overheid voorrang aan open source software, in het bijzonder voor besturingssystemen, netwerksoftware, webservers, databases en programmeertalen. Het gebruik van proprietary software wordt echter niet verboden, al wordt dan wel de nadruk gelegd op het gebruik van open standaarden.

Jitsi, een alternatief voor Skype

Wie een alternatief zoekt voor Skype, kan Jitsi eens uitproberen (in een ver verleden ook bekend als SIP communicator), een instant messenger en audio/video internet telefoon. De meest courante protocols worden ondersteund, zoals Jabbe/XMPP, SIP en MSN. Versie 2 draait zowel op Windows, MacOS X als Linux; kan samenwerken met MS°Outlook en ondersteunt Opus en VP8 audio/video codec.

LibreOffice nummer vier

Het populaire kantoorpakket LibreOffice is aan de vierde en sterk verbeterde editie toe. De meest opvallende verbeteringen zijn onder andere:

  • sneller laden en bewaren van rekenbladen in Calc
  • verbeterde importfilters voor DOCX, RTF en MS-Visio
  • ondersteuning van het CMIS-protocol voor betere interactie met CMS (MS-Sharepoint, Alfresco, IBM Filenet ...)

België hergebruikt Europees facturatiesysteem

De federale overheid heeft beslist om e-Prior te hergebruiken. Dit elektronisch facturatiesysteem, dat ontwikkeld werd in het kader van het Europese ISA-programma, kan overheid en leveranciers miljoenen euro's besparen.

Commentaar op de EUPL ?

De EC is haar softwarelicentie EUPL aan het herbekijken: deze open source licentie is minder bekend dat bijvoorbeeld GPL-, BSD- of de Apache-licenties, maar is wel officieel vertaald naar de landstalen van alle EU-leden. Bovendien werd de licentie getoetst aan de Europese wetgeving (oa op het gebied van copyright), die toch afwijkt van de Amerikaanse.

Noorse fiscus wil open source kasregister

Volgens ComputerWorlk UK wil het Noorse ministerie van Financiën alle kasregisters in het land vervangen door open source systemen. Hierdoor moet het onmogelijk worden om verborgen "functies" in te bouwen die zouden toelaten om te frauderen met de inkomsten.